Kannegieter
Kwalitijd

Kwalitijd

De zomer heeft lang standgehouden dit jaar. Heel lang zelfs. Begin november verwarmde de zon ons onder een wolkenloze hemel tot wel achttien en zelfs twintig graden. In november op een onverwarmd terras zitten, wie bedenkt zoiets?!  Maar nu heeft de herfst toch de macht overgenomen.
 
Robijnrood, goudgeel en aardsbruin kleuren de bladeren. Regenbuien met stevige windvlagen. Het heeft even geduurd, maar nu is het er dan toch eindelijk. Tijd voor bokbier, ’s avonds met de kachel aan en een boek in de lichtstolp van de staande lamp in je eigen wereldje. Veilig weggeborgen.
 
Ik vond het ook wel weer tijd voor erwtensoep. En dan niet uit een blik of zo. Nee, echte zelfgemaakte snert, met goede verse ingrediënten. Vorig jaar heb ik de kunst van het zelf bereiden van een flinke pan erwtensoep herontdekt. Jaren geleden heb ik mijn verwoede pogingen op dringend verzoek van mijn naasten in de koelkast moeten zetten, omdat ze niet meer met het eindresultaat geconfronteerd wilden worden. Ik veinsde teleurstelling en droefenis, maar ik begreep het wel. De soep was zo dik dat je het eigenlijk geen soep mocht noemen. Mijn soep had veel weg van ragout, zo dik was de soep. De pan met inhoud kon je zonder problemen op zijn kop neerzetten en de directe omgeving veranderde niet in een geweldige bende. Nee, de soep bleef op de bodem van de pan. Het enige wat je ermee kon doen was punten uit de erwtentaart snijden en opdienen. Maar dat is nu verleden tijd. Ik heb vorig jaar besloten om niet bij de pakken neer te blijven zitten, maar mij nu eens echt te verdiepen in dit deel van het culinaire spectrum.
 
Een grote pan met water aan de kook brengen met daarin een afgepaste hoeveelheid spliterwten en spek koken. Verfijnd detail om niet te vergeten: laat een laurierblaadje meekoken. Ja, het lijkt onbelangrijk, maar zoals eerder genoemd; het gaat om de details. Details maken het verschil tussen 'best goed' en 'geweldig'! Superbelangrijk dus! Als het goedje net kookt moet je met een schuimspaan, ik moet steeds vaker uitleggen wat dat nou weer is, al het schuim dat op het kokende water drijft wegscheppen. Hoe meer je wegschept des te beter het is. Het spul moet nu een uur, ja een uur, zachtjes koken. Dat geeft je mooi de gelegenheid om de groenten grondig te wassen en in kleine blokjes te snijden. Ui, prei, peen, knolselderij en de selderie. Mooi in gelijkmatige stukjes. Na een uur kunnen de groenten toegevoegd worden en dan laat je de soep nog een half uurtje koken. Lekker dat dat is! Echte zelfgemaakte erwtensoep met verse ingrediënten. Tijd en aandacht, kwaliteit gegarandeerd.
 
En zo is het met alles en dus ook met netwerken; je kunt wel hele goede spullen hebben, maar als je geen aandacht en tijd in de voorbereiding en in de uitvoering steek, wordt het niet veel meer dan een 'best goed' netwerk in plaats van een 'geweldig' netwerk. En natuurlijk wil de klant uiteindelijk dit ‘geweldige’ netwerk. Dus goede spullen, maar vooral tijd en aandacht, dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor kwaliteit. Het verbaast me dat je het niet schrijft als kwalitijd.

Huib